Home Konferenciafelhívás Topos 2 - 2013

Topos 2 - 2013

KONFERENCIA FELHÍVÁS
Városolvasatok 2: Ikonikus helyek
A konferencia ideje: 2013. október 25-26
Szervező: Pannon Egyetem, Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar,
Angol-Amerikai Intézet
Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Bizottsága (VEAB), Anglisztika Munkabizottság


A konferenciára magyar és angol nyelven várunk előadásokat a tértudományokban érdekelt szakemberektől. A 2012-ben rendezett konferenciánkhoz hasonlóan a 2013-as évben is emlékezetes, a tér koncepciójával összefüggő eseményekhez, jelenségekhez és évfordulókhoz társítjuk a rendezvény témáját. A legjelesebbek közül néhány:
Építészeti terek: 400 éve, 1613-ban égett le az angol reneszánsz dráma ikonikus jelképe, a Globe színház Londonban, 150 éve nyíltak meg a londoni földalatti elkészült állomásai az utazóközönség számára, az idén emlékezünk Gustave Eiffel, a 19. század leghíresebb francia építésze halálának 90. évfordulójára, és 40 évvel ezelőtt vált az egyedülálló tervezésű Sidney Operaház a város és egyben Ausztrália építészeti ikonjává.
Történelmi és társadalmi terek: 150 éve hangzott el Abraham Lincoln szónoklata a polgárháború és az Egyesült Államok történelmének fordulópontjaként is számontartott gettysburgi csata hőseinek tiszteletére, 50 éve mondta el a Lincoln Memorial lépcsőjén Martin Luther King “Van egy álmom” beszédét, szintén 50 éve, 1963-ban lőtték le egy nyitott autóban John F. Kennedy elnököt Dallasban, és 100 éve született az a Rosa Parks, aki szerint az afro-amerikai állampolgároknak is jár annyi társadalmi tér, mint a fehéreknek: nevezetesen egy ülőhely a buszon. Végül, de nem utolsó sorban, az idén ünnepeljük Robert Capa, a legendás történelmi fotós születésének 100. évfordulóját, aki az elmúlt század meghatározó konfliktusainak ikonikus dokumentációjával volt képes a térbe vésni és rögzíteni a történelmi eseményeket.
Lehetséges témák (melyek az irodalom, nyelvészet, történelem, kommunikáció, oktatás, földrajz, társadalom, turizmus, kertépítés, mezőgazdaság szemszögéből, illetve más, itt fel nem sorolt nézőpontból vizsgálják a jelentéssel és jelentőséggel bíró hely fogalmát):
- képzeletbeli ikonikus helyek
- az ikonikus helyek lokális, regionális, nemzeti, nemzeteken túli értelmezése
- történelmi helyszínek, az “akkor és most” képe és ami mögötte van
- színpad és színtér, teátralitás
- népszerű felfogások és téveszmék az ikonikus helyekről
- az ikonikus helyek retorikája a nyelvi térben
- az ikonikus helyek retorikája a tanórán
- híd a természeti és az emberalkotta tér között
- hogyan válhat a hely és emlékezet nemzetközivé, nemzetek felettivé és interaktívvá?
- az ikonikus helyek a filmen, a mozivásznon, és a mediában
- tematizált helyek, valósághűség és karikatúra
A szervezők tehát főként olyan témájú előadásokat várnak szenior kutatóktól és PhD hallgatóktól, melyek középpontjában arra a kérdésre keresik a választ, hogy miként társul a tér egy részéhez jelentés és jelentőség és milyen eszközökkel képes az adott tér megőrizni és felidézni eseményeket. Az előadások érkezhetnek a fent említett és nem említett diszciplínák területéről, bátorítva ezzel is a széleskörű elméleti megközelítést. Az előadások időtartama 20 perc.
Kérjük, küldje el kb. 300 szavas öszefoglalóját nevével, intézményi hovatartozásával és egy kb.100 szavas szakmai életrajzzal az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. "> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címre 2013. augusztus 21-éig.
A konferencia válogatott előadásai az Angol-Amerikai Intézet kétnyelvű, TOPOS című folyóiratának 2014/1. számában jelennek meg.

A konferencia megrendezését a TÁMOP – 4.2.3-12/1/KONV-2012-0026 Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Pannon Egyetemen projekt támogatta.

-----------------------------------------

CALL FOR PAPERS
Reading the City – Iconic Places
Conference
25- 26 October, 2013
English and American Studies Institute, University of Pannonia, Veszprém
Regional Centre of the Hungarian Academy of Sciences (VEAB): English Studies Committee


The bilingual conference aims to bring together scholars dedicated to the study of space in the humanities and sciences in the year that is marked by a significant number of space related anniversaries. In the field of architecture: the iconic building of English Renaissance drama, the Globe theatre, (400th anniversary of its burning down), the world's oldest subway tunnel, the London Tube (150th anniversary of first offering public service), Gustave Eiffel, master builder of late 19th-century France died 90 years ago, and it is for 40 years that the impressive design of its Opera House has been Sidney’s symbol. Memorable spaces in history include Gettysburg, the steps of the Lincoln Memorial, where Martin Luther King’s gave his “I Have a Dream” Speech (50 years ago), Dallas, where President Kennedy was assassinated in an open convertible car, and the bus, where Rosa Parks (born 100 years ago) dared claim social space for Afro-Americans. Robert Capa, the legendary war photographer, whose photographs of all the major conflicts of his troubled time remind us that history always takes place in space was also born 100 years ago.


The organizers welcome papers on any topic related to what possibilities critical thinking offers for understanding how places assume significance, become and act as memory theaters.

Possible topics (focusing at choice on any chosen perspective – literature, linguistics, history, communication, education, geography, tourism, agriculture etc.) include, but are not limited to:


- iconic places imagined, visited, responded to, commented on, created, remembered, contested
- local, regional, national, transnational understandings of iconic places
- historic sites, sights, and looking beyond
- scenery, theatricality
- the historical gaze, the visitor’s gaze, other gazes
- popular conceptions and misconceptions about iconic places
- the rhetoric of iconic places
- the rhetoric of iconic places in the classroom
- bridging the nature/culture divide
- internationalizing, transnationalizing, interactivizing place and memory
- the cinema, new media and iconic places
- themed sites, authenticity, and caricatures


The conference welcomes papers from any discipline, a variety of theoretical perspectives, and those which engage with media beyond that of the written text. Submissions are welcome from both research students and academics. Please send a title and a 300 word abstract for a 20 minute paper along with your name, affiliation and a 100 word professional biography to Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. by 21st August 2013.

Registration fee: 6.000 HUF
Selected papers of the conference will be published in a hard copy edition of TOPOS.

A konferencia programja itt letölthető / Conference program: Városolvasatok 2: Ikonikus helyek - 2013. 10. 25-26.

Városolvasatok 2: Ikonikus helyek - Program változással

 A rezümék itt letölthetők / Abstracts: Városolvasatok 2: Ikonikus helyek - rezümék

Módosítás: ( 2015. január 22. csütörtök, 17:24 )